Moje preferencje
Zamknij
Język
Dostawa
Zaktualizuj moje preferencje

POLITYKA PRYWATNOŚCI SAMANTA

 

 POSTANOWIENIA OGÓLNE


1.  Cenimy Twoją prywatność, dlatego też zasadą Firmy Samanta jest zapewnienie bezpieczeństwa danych i poszanowania pozostawionych nam przez Ciebie informacji. W tym celu sporządziliśmy niniejszą Politykę prywatności.

 2. Administratorem danych pozyskanych poprzez witryny internetowe Samanta jest:

 Samanta Adamek Sp. J. z siedzibą w  Białka 556a 34-220 Maków Podhalański

zarejestrowana w Krajowym Rejestrze Sądowym przy Sądzie Rejonowym dla Krakowa Śródmieście w Krakowie XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000064381,

Nip 552-010-48-95, Regon 071013208

  3. Administrator dokłada szczególnej staranności w celu ochrony interesów osób, których dane dotyczą, a w szczególności zapewnia, że zbierane przez niego dane są przetwarzane zgodnie z prawem (czyli zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 10 maja 2018 r.(Dz.U. z 2018 r. poz. 1000 )  oraz ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną z dnia 18 lipca 2002 r. (Dz.U. 2002 Nr 144, poz. 1204 ze zm.).

  4. Firma Samanta zastrzega sobie prawo do aktualizacji i modyfikacji zasad Polityki Prywatności

  5. Wszelkie zmiany dotyczące niniejszej polityki ogłoszone zostaną poprzez umieszczenie zmienionej wersji na witrynach internetowych Samanta.

 

 CEL I ZAKRES ZBIERANIA DANYCH OSOBOWYCH

 

 1. Dane osobowe gromadzone i przetwarzane są jedynie za zgodą użytkownika witryny internetowej www.samanta.pl

  2. Rejestracja w sklepie internetowym Samanta wymaga wypełnienia formularza, w którym zawarte zostaną dane osobowe (imię, nazwisko), dane teleadresowe oraz informacje służące do zarządzania kontem (login, hasło). Dane te będą wykorzystywane w celu umożliwienia użytkownikowi dokonania zakupu, realizacji transakcji, a także w kontaktach z firmą.

 3. Wszystkie dane pozyskane przez Samanta nie będą sprzedawana ani udostępniane innym podmiotom w celach innych niż realizacja umowy. W celu realizacji umowy sklep internetowy może udostępnić zebrane dane do następujących podmiotów:

  • Poczta Polska - w zakresie niezbędnym do obsługi dostawy zamówienia.
  • Dhl - w zakresie niezbędnym do obsługi dostawy zamówienia.
  • GLS - w zakresie niezbędnym do obsługi dostawy zamówienia
  • PayU - w zakresie niezbędnym do obsługi płatności za zamówienie.
  • PayPal - w zakresie niezbędnym do obsługi płatności za zamówienie.

W takich przypadkach ilość przekazywanych danych ograniczona jest do wymaganego minimum.

 4. Podczas wizyty na stronie internetowej automatycznie zbierane są informacje dotyczące wizyty (adres IP). Dane te wykorzystywane są jedynie w celach statystycznych.

 5. Zebrane dane będą dostępne osobom upoważnionym do administrowania serwerem i do obsługi sklepu internetowego samanta.pl

 6. Zebrane dane przechowywane są przez czas nieokreślony.

W każdej chwili masz prawo zażądać informacji o tym, które Twoje dane osobowe przechowujemy, sprostowania lub żądania ograniczenia ich przetwarzania (żądanie uzupełnienia, uaktualnienia, sprostowania danych osobowych, czasowego lub stałego wstrzymania ich przetwarzania lub ich usunięcia). Użytkownik ma prawo do przenoszenia jego danych osobowych. Prosimy w tym celu o kontakt pod adresem: daneosobowe@samanta.pl

 7.  Jeśli uważasz, że Spółka Samanta przetwarza Twoje dane osobowe w niewłaściwy sposób, możesz się z nami skontaktować pod adresem daneosobowe@samanta.pl. Masz też prawo zgłosić skargę do Prezesa UODO

 

 BEZPIECZEŃSTWO DANYCH OSOBOWYCH

 

 1. Formularze zamówień, które wymagają podania pełnych danych adresowych, są umieszczone w bezpiecznym obszarze serwisu i łączenie się z nimi odbywa się za pośrednictwem bezpiecznego połączenia (SSL).

  2. Dostęp do Konta możliwy jest jedynie po podaniu indywidualnego loginu i hasła

 

 AKCEPTACJA ZASAD POLITYLI PRYWATNOŚCI

 1. Korzystając z witryn internetowych Samanta użytkownik wyraża zgodę na warunki wymienione w powyższej Polityce Prywatności.

 2.  W przypadku, gdy użytkownik nie wyraża zgody na gromadzenie i wykorzystywanie danych osobowych zgodnie z zasadami polityki, zobowiązany jest powstrzymać się od korzystania z witryn internetowych Samanta.

 

 POSTANOWIENIA KOŃCOWE

 Nasza strona internetowa może zawierać linki do innych stron internetowych (serwisów). Jednak, gdy korzystałeś z tych linków do opuszczenia naszej strony, należy pamiętać, że nie mamy żadnej kontroli nad tymi stronami. W związku z tym, nie możemy być odpowiedzialne za ochronę i prywatność żadnych informacji, które podasz podczas zwiedzania takich miejsc i takie miejsca nie są objęte niniejszą polityką. Należy zachować ostrożność i zapoznać się z oświadczeniem o ochronie prywatności mających zastosowanie do takiej strony.

 

 

 NEWSLETTER

 Usługa NEWSLETTER umożliwia wszystkim zainteresowanym osobom automatyczne otrzymywanie informacji marketingowych o produktach i usługach spółki Samanta:

  1. Korzystanie z usługi jest dobrowolne i bezterminowe.
  2. W celu świadczenia tej usługi pozyskujemy od osób zainteresowanych nazwy adresów poczty elektronicznej.

Zarejestrowana osoba, w każdej chwili, ma możliwość dokonania zmiany bądź usunięcia swoich danych wprowadzonych w procesie rejestracji.

 


KORZYSTANIE Z PLIKÓW COOKIES

 

Czym jest plik cookie ?

Plik cookie (ciasteczko) to niewielkie informacje w formie pliku tekstowego zapisywane na Państwa komputerze, po wyrażeniu na to zgody. Zawartość plików cookie nie pozwala na identyfikację użytkownika, a jedynie na rozróżnieniu od innego. Zazwyczaj taki plik zawiera nazwę strony internetowej z której pochodzi, czas przechowywania na komputerze czy innym urządzeniu oraz unikalny numer. 

Rodzaje plików cookie

Samanta wykorzystuje dwa rodzaje plików cookie:

- tymczasowe ( ich żywotność jest zależna od czasu trwania sesji użytkownika do opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia przeglądarki internetowej)

-trwałe (pliki te zapisywane są w przeglądarce użytkownika, a ich trwałość jest określona w parametrach pliku. Ciasteczka wygasają po określonym czasie lub po ręcznym usunięciu przez użytkownika)

Pliki cookie wykorzystywane przez firmę Samanta

Celem wykorzystywania plików cookie jest dostosowanie zawartości stron internetowych Samanta optymalizacji korzystania ze stron internetowych użytkownika. Pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb.

Tworzenie statystyk, pomagające zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości (więcej o plikach cookies Google Analytics i Stat24 )

Utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu, przez co nie trzeba ich ponownie wprowadzać za każdym razem podczas odświeżania strony.

Zarządzanie plikami cookies

Korzystając z witryn internetowych Samanta użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies. 

Istnieje możliwość zarządzania plikami cookies poprzez wybranie jednej z poniższych opcji. Wyszukiwarki można skonfigurować by zapobiegały akceptacji plików jednak może to doprowadzić do ograniczenia komfortu podczas przeglądania stron internetowych. Niektóre właściwości mogą być nieprawidłowo wyświetlane. Ustawienia akceptacji w przeglądarkach będą zazwyczaj znajdować się w „opcjach” lub „preferencjach” menu przeglądarki. Poniższe linki mogą być pomocne w innym przypadku zalecane jest użycie opcji ”pomoc”. 

Internet Explorer Firefox  Chrome 

W celu zapoznania się z informacjami dotyczącymi wyczyszczenia przeglądarki ze wszystkich plików cookie proszę udać się pod adres: wyczyszczenie plików cookie.

Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej o ciasteczkach polecamy serwis http://wszystkoociasteczkach.pl/.

 

Lista Ciasteczek które zbieramy

Tabela poniżej zawiera nazwy ciasteczek które zbieramy oraz informację za co dane ciasteczka odpowiadają

 

Nazwa Ciasteczka

Opis Ciasteczka

CART

Produkty w koszyku

CATEGORY_INFO

Przechowuje informacjie na stronie kategorii - pozwala szybciej wyświetlać strony.

COMPARE

Lista produktów które zostały porównywane

CURRENCY

Preferowana Waluta

CUSTOMER

Szyfrowana wersja identyfikatora klienta w sklepie

CUSTOMER_AUTH

Wskaźnik określający czy klient jest aktualnie zalogowany w sklepie

CUSTOMER_INFO

Szyfrowana wersja grupy klientów do jakiej należysz

CUSTOMER_SEGMENT_IDS

Sklepowy Segment ID klienta

EXTERNAL_NO_CACHE

Flaga wskazująca czy buforowanie jest włączone lub nie.

FRONTEND

ID klienta na serwerze

GUEST-VIEW

Umożliwia gościom edytować swoje zamówienia

LAST_CATEGORY

Ostatnia kategoria którą klient odwiedzał

LAST_PRODUCT

Ostatni obejrzany produkt

NEWMESSAGE

Wskazuje czy nowa wiadomość została odebrana.

NO_CACHE

Wskazuje czy jest dozwolone w użyciu pamięci podręcznej.

PERSISTENT_SHOPPING_CART

Link do informacji o Twoim koszyku i historii przeglądania

POLL

ID żadnej ankiety niedawno głosowały.

POLLN

Informacje na jaki temat ankiety zostały przegłosowane.

RECENTLYCOMPARED

Elementy, które zostały niedawno porównywane.

STF

Informacje na temat produktów, które wysłałeś mailowo do znajomych.

STORE

Wygląd sklepu lub wybranego języka przez Ciebie.

USER_ALLOWED_SAVE_COOKIE

wskazuje czy klient może używać plików cookie.

VIEWED_PRODUCT_IDS

Produkty, które zostały ostatnio przeglądane.

WISHLIST

Zaszyfrowane listy produktów dodane do listy życzeń.

WISHLIST_CNT

Liczba pozycji na liście życzeń.

 



INTEGRACJA TRUSTED SHOPS TRUSTBADGE

Na naszej stronie znajduje się zintegrowany Trusted Shops Trustbadge, który służy do wyświetlania naszego znaku jakości Trusted Shops i zebranych opinii o zakupach w naszym sklepie, a także do prezentacji oferty produktów Trusted Shops dostępnych dla kupujących po dokonaniu zamówienia w naszym sklepie.


Powyższe służy ochronie naszego przeważającego prawnie uzasadnionego interesu, polegającego na optymalnym funkcjonowaniu naszej oferty na rynku. Trustbadge i reklamowane za jego pomocą usługi stanowią ofertę Trusted Shops GmbH, Subbelrather Str. 15C, 50823 Kolonia.

W przypadku wywołania Trustbadge serwer zapamiętuje automatycznie tzw. logi serwera, zawierające np. Państwa adres IP, datę i godzinę wywołania, ilość przesyłanych danych i składającego zapytanie dostawcę usług (dane dostępowe) i dokumentuje wywołanie. Ww. dane dostępowe nie podlegają analizie i są automatycznie nadpisywane w terminie siedmiu dni od zamknięcia strony.

Inne dane osobowe przekazywane są do Trusted Shops tylko wtedy, jeżeli po zakończeniu zamówienia dobrowolnie zdecydują się Państwo na korzystanie z produktów Trusted Shops lub już zarejestrowali się Państwo w celu korzystania z nich. W takich przypadkach obowiązuje porozumienie zawarte przez Państwa z Trusted Shops.